Yaşam

Kemal Tahir’in Esir Şehrin İnsanları adlı romanından Türk tarihine bir bakış

Devlet Ana romanının yazarı Kemal Tahir’in aynı derecede önemli bir diğer eseri de Şehir Halkı kitabıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 100 Temel Eseri arasında yer alan roman, 1956 yılında yayınlandı. Eleştirmenler tarafından büyük beğeni toplayan ve yayımlandığında her kütüphanede olması gereken roman, günümüzün en önemli kitaplarından birini temsil ediyor. Klasik Türk edebiyatının “tartışmasız” önde gelen klasikleri.

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden sonraki dönemi anlatan roman, tarihsel bir panorama sunuyor. Savaşın getirdiği sefalet ve sefalet bütün ülkeyi bir ahtapot gibi sararken; Kemal Tahir’in derin gözlem gücünü görüyoruz. Kemal Tahir sadece bir romancı değil, aynı zamanda iyi bir tarihçidir.

Çünkü eserlerindeki tarihi betimlemeler ve olaylar Tahir’in kaleminden okunur hale gelir. Bu keyifli romanı siz okuyucularımıza tavsiye ediyoruz. Birinci Dünya Savaşı tüm dünyayı kasıp kavururken, Anadolu insanının fotoğraflarını çeken usta kalem Kemal Tahir, tüm kitaplarında olduğu gibi bu romanında da edebiyat zevkinden ödün vermiyor.

Romanın ana kahramanlarından biri olan Kamil Bey, uzun yıllar Avrupa’da yaşadıktan sonra savaştan sonra ülkesine döner ve kendisini büyük bir ekonomik bunalım içinde görür. Kamil Bey, yüksek öğrenimi ve aynı zamanda Avrupa’daki eğitimi ile öne çıkarken içinde bulunduğu ortam onu ​​bir kültür çatışmasına iter.

Sayfa: 437

Esir Şehir Halkı bir dönem TRT’de dizi olarak da uyarlanmıştır. Romanı okuyan kitap severlerin diziyi de arşivden izlemelerini tavsiye ederiz. Kemal Tahir, romanın bir bölümünden şöyle yazar:

“Çöküş bölümünde iki tip insan çıkıyor: Şerefsiz ve namussuz… Hele felâket ve alçaklığın boğuştuğu, bazen ‘vatandaş’, sonra ‘insan’ olmak gerektiğinden daha büyük bir savaş olamaz. ‘. Savaşta düşman üniformalı olarak önündedir. Az da olsa çok da olsa bir süre sonra fark etmez. Kaçarsın, kovalarsın… Anında ölen, yaralanan insanlar vardır. Ama ileriye bakmak her zaman rahatlık sağlar. Ancak tutsak bir şehirde kimin dost kimin düşman olduğu bilinmez.

Görüş bağlamı çatışması

Ana kurgu olarak bu üç kümenin fikir çatışmalarından yola çıkan Esir Şehirliler, romanın başkahramanı Paşazade Kamil Bey üzerinden dönemin ideal aydın tipini ortaya koyar. Milli Mücadele dönemi eserlerinin ortak özelliği olarak eğitimli bir Osmanlı gençliği, iç çekişmeler düzeyinde ilerler.

Esir Şehrin Halkı, özgürleşme için gerekli olan entelektüel olgunluğa ulaşma sürecine odaklanır. Kemal Tahir’in ölümsüz eseri Esir Şehrin İnsanları, tarihin acılarını ve mücadelelerini gerçekçi olduğu kadar sürükleyici bir anlatımla ele alıyor. Her kütüphanede olması gereken bu eseri henüz okumadıysanız hemen sipariş verin ve Kemal Tahir’den Milli Gayret dönemini okumanın keyfini çıkarın.

Tarihi seviyoruz ama edebi zevkle okuyunca ayrı bir keyif veriyor. Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Esir Şehir Halkı’nda hem çaresizliği hem de fikir çatışmalarını okuyacaksınız.

Kemal Tahir’in Esir Şehir Üçlemesi olarak bilinen ırmak roman serisinin ilk kitabı Esir Kent İnsanları yazarın; Diğer eserlerinde olduğu gibi toplumsal tarihi okuyucuya anlatmakla kalmaz, o dönemi baştan sona hissettirir.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

odemis-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu