Ekonomi

Musk, Trump’ın elektrikli araç politikasının rakipleri için Tesla’dan daha zararlı olduğunu düşünüyor

Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA) CEO’su Elon Musk Salı günü yaptığı açıklamada, ABD başkan adayı Donald Trump tarafından önerilen potansiyel politika değişikliklerinin diğer otomobil üreticilerini Tesla’dan daha fazla etkileyebileceğini ifade etti. Musk’ın yorumları, elektrikli araç üreticisinin beş yılı aşkın bir süredir en düşük kar marjını açıklamasının ardından kazanç sonrası konferans görüşmesi sırasında geldi.

Musk, Trump’ın elektrikli araçlara yönelik desteği kaldırması halinde bunun “rakiplerimiz için yıkıcı” olabileceğini ve Tesla’yı da etkileyecek olsa da uzun vadede şirkete fayda sağlayabileceğine inandığını belirtti. Musk’ın desteğini alan Trump, mevcut yönetimin elektrikli araç politikalarını eleştirdi ve seçilmesi halinde “elektrikli araç zorunluluğunu sona erdirme” niyetini dile getirdi, ancak planını henüz detaylandırmadı.

Tesla CEO’su, elektrikli araç sübvansiyonlarının Tesla’nın iş modeli için önemini küçümseyerek şirketin yapay zeka ve otonom sürüş teknolojisine odaklandığını vurguladı. “Tesla’nın değeri büyük ölçüde otonomidir” diyen Musk, elektrikli araç desteğindeki potansiyel değişikliklerin Tesla’nın ana işi için kritik olmayacağını belirtti.

Kısa bir süre önce bir suikast girişiminden kurtulan Musk’ın Trump’ı desteklemesi, Tesla meraklıları arasında elektrikli araç sektörüne etkileri konusunda soru işaretleri yarattı. Musk, Trump’ın kampanyasına aylık 45 milyon dolarlık bir bağış taahhüdünde bulunmadığını açıkladı, ancak bir siyasi eylem komitesinin kurulduğunu doğruladı.

Siyasi iklimi de değerlendiren Musk, Trump’ın aday arkadaşı JD Vance’in daha önce elektrikli araç sübvansiyonlarını ortadan kaldırarak gazla çalışan araç kredileri lehine bir yasa tasarısı önerdiğini ve bu tasarının mevcut Kongre’den geçme şansının çok az olduğunu belirtti. Musk’ın kendisi de tüm sektörlerde sübvansiyonların kaldırılmasını açıkça savunmuştur.

Trump’ın Meksika’da üretilen otomobillere ağır gümrük vergileri uygulama önerisi ışığında Musk, Tesla’nın Meksika’da yeni bir gigafactory planlarını ABD başkanlık seçimleri sonrasına kadar askıya aldığını açıkladı. Musk ayrıca Tesla’nın mevcut tesislerinde üretim kapasitesini arttırdığını ve Teksas’taki fabrikasında robotaksiler üretmeyi planladığını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu